Bøger

 PRÆSENTATION AF BOGEN "MURSTENENS FILOSOFI" PÅ BAGSIDEN AF BOGOMSLAG:

Når vi mennesker filosoferer over verden, er vi tilbøjelige til at betragte os selv som dens allerypperste produkt. Vi mener, det er os, der med vore handlinger tilfører orden og mening til materielle omgivelser, som vi ellers kun ser som kaos og meningsløshed. Føler vi os tvunget til at anerkende, at der findes "noget", som er af højere orden end os selv, skubber vi dette "noget" udenfor verden selv, i en hinsidig guddommelig sfære. Og herefter tildeler vi os selv den priviligerede position som fortolkere og formidlere af denne guddoms vilje med verden. Denne rolle mener vi giver os ret til at manipulere med hele vores omverden uden andre hensyn end at den skal være i overensstemmelse med, hvordan netop vi mener den bør være. Måske er denne opfattelse af forholdet mellem os selv og vores omverden særlig typisk for europæisk kulturtradition.

 

Men sæt, det i virkeligheden er stik omvendt. Sæt at den mening, vi søger enten i det guddommelige eller som komplekst resultat af lang evolution, i virkeligheden stammer fra det mest simple og usammensatte!  Og at livet - og i særlig grad livets mest komplekse former - slet ikke er udtryk for skabelse af orden, men tværtimod udslag af tilfældighedens nedslag i et ellers ordnet univers af nødvendigheder! Sæt at livsprocesser blot er en slags fejlprocesser, nogle af de få kaotiske fejlprocesser, som tillades i en verden, der gennemgående kræver en adfærd så afpasset efter omgivelserne som tandhjuls bevægelser i et urværk!

 

En ting, der kunne pege i retning af, at det er sådan, er at jo dybere vores videnskab har evnet at dykke ned i mikrokosmos, desto mere ordnede strukturer har den afdækket. Det ser virkelig ud til, at vores verden er bygget op af mursten, der er ens på alle måder, så den ene kan skiftes ud med den anden, uden at det gør nogensomhelst forskel for det færdige bygningsværk. Hvis orden i virkeligheden stammer fra verdens mest usammensatte dele, hvad betyder det så for vores forhold til vores omverden, vore levende medskabninger og hinanden, for vores videnskab og moral? Giver det mening at opfatte opretholdelse af kaotisk frafald fra mening som den højeste mening med vore liv?

 

Om disse spørgsmål kredser denne bog. Forfatteren, der ikke lever af filosofi og ikke har nogen færdiggjort filosofisk uddannelse bag sig, ønsker ikke at anbefale sig med andet, end at han har levet et efterhånden langt liv for filosofien. Er en bog god nok, bør den alligevel kunne anbefale sig selv. 

 

"Murstenens Filosofi" er på 380 sider og koster 212 kroner. Den kan bestilles gennem forlaget på www.BoD.dk , eller hos din lokale boghandler. 

 

 

 

Udgivet december 2010 på Forlaget Arbejderen:


Udvalgte Skærveknusere, et udvalg af de bedste af mine ugeklummer i dagbladet Arbejderen gennem de tretten år, spalten har eksisteret. Kan købes gennem boghandelen eller ved henvendelse til forlaget. 279 sider, 150 kr.

 

 

 

 

 

 

Samfundets Cement, en moralfilosofisk fortsættelse af Murstenens Filosofi, udgivet oktober 2018 på forlaget Books on Demand

PRÆSENTATION AF BOGEN "SAMFUNDETS CEMENT" PÅ BAGSIDEN AF BOGOMSLAG:

 

Ordet "civilisation" stammer fra det latinske ord for by og den beskyttelse, byens fællesskab gav dens borgere. "Barbari" er en benævnelse, som grækerne brugte om fremmede kulturer, som de anså for at være laverestående. Forestillingen om det civiliserede som det højtudviklede overfor barbariets kaos har vi bevaret. Selv om mange i dag tænker mere kritisk om dette, får det os stadigvæk ofte til at udvise en bedrevidende, ja, måske endda overgribende adfærd i forhold til andre kulturer.

 

I denne bog gennemgås moralens historie fra de tidligste civilisationer over den europæiske industrielle revolution og til nutiden. Der argumenteres for det synspunkt, at vækst i samfundsmæssig kompleksitet ikke har noget med moralsk vækst at gøre. Vore evner til moralske følelser er udviklet i de hundredtusinder af år, hvor vore forfædre strejfede om på stepperne i små flokke, hvor alle kendte alle, og alle var afhængige af hinanden. Det var den slags følelser, der gjorde flokkene i stand til at holde sammen. Hvor følelserne alene ikke kunne finde vej, kunne fornuften hjælpe.

 

Men klodens mest frugtbare floddale overbefolkedes. Og for at opretholde tilstrækkelig produktion begyndte menneskene at dyrke jorden og lave arbejdsdelinger, først og fremmest mellem by og land. Men samtidig med, at det gjorde  dem mere afhængige af hinanden, gjorde det dem også mere fremmede for hinanden. Evnerne til at engagere sig i hinanden afstumpedes. Derfor måtte menneskene kompensere med civilisering: stater, love, ordensmagter etc. Civiliseringen havde altså intet med moral at gøre. Den instituerede kold, kalkulerende fornuft, hvor de moralske følelser ikke længere rakte.

 

Med lov og ordensmagt blev fornuften revet løs fra sin rolle som følelsernes tjener. Nu blev det den, der bestemte. Men det er følelserne, der giver fornuften dens retning, uden dem har den intet kompas. Fremmedheden mellem os er vokset op gennem historien, efterhånden som arbejdsdelingen er tiltaget. Og risikoen for moralske kollaps og sociale katastrofer er steget i  samme takt. Derfor er nutidens moralske kollaps langt værre end fortidens. Derfor kulminerede den industrielle revolution i to verdenskrige. I bogen kaldes endestationen for denne tendens i udviklingen for "den sociale varmedød". Skal dens virkning neutraliseres, vil det kræve meget af menneskeheden. Men først og fremmest må vi lære at forstå den.

 

"Samfundets Cement" er på 948 sider og koster 286 kr. Den kan bestilles over nettet, gennem din lokale boghandler, eller direkte hos forlaget. Den vil også udkomme som e-bog, formentlig til en pris på 149 kr

 

Nedenstående vedhæftede pdf-er er kronik-udkast, som jeg uden held har forsøgt at gøre forskellige dagblade interesserede i. Jeg synes selv, de gengiver væsentlige temaer fra bogen på en overskuelig måde, og viderebringer dem derfor her. Se iøvrigt også foredrags-manuskriptet om bogen ved at klikke på "Aktuelt"

kronikinf2.pdf
Adobe Acrobat Document 130.3 KB
KRONIKKR.pdf
Adobe Acrobat Document 143.5 KB
arbkronik.pdf
Adobe Acrobat Document 147.6 KB
polikronik.pdf
Adobe Acrobat Document 149.8 KB

NU ER DET GANSKE VIST....
I uge 8 (ca. 20. februar) 2023 udkommer min historiske roman fra 1700-tallet "HUGORMELAND" på forlaget Ådalen. Den har været længe undervejs. Egentlig helt fra engang tilbage i firserne, hvor jeg skrev en novelle om et fund af et mishandlet lig af en tater på heden nær Flyndersøen. Denne novelle forsvandt siden i nogle papirbunker, men dukkede op igen for et par år siden i forbindelse med en oprydning. Novellen blev rundsendt til interesserede via facebook i en elektronisk udgave. Den indeholdt imidlertid et par misforståelser af kilderne , og hvad der var vigtigere, jeg var blevet opmærksom på, at der også var kilder på en meget dramatisk fortsættelswe. De ting blev jeg færdig med at indarbejde ca. oktober-november 2022. Og så stod jeg med et helt lille roman-manuskript. Og i modsætning til, hvad der tidligere har været tilfældet med mine filosofibøger, viste det sig ikke at være så svært at finde forlag, der var med på at udgive det. Og det endda selv om jeg har ladet romanens bønder snakke egnens vestjyske dialekt, som jeg selv talte den i min barndom og ungdom.
Handlingsreferatet på bogens bagside lyder som flg.:

"Denne historiske roman er en dramatisk fremstilling af virkeligt stedfundne begivenheder. Tiden er første halvdel af 1700-tallet, lokaliteten er Flyndersø-egnen i det nordvestlige Jylland. En gammel tater findes død og mishandlet på heden. En lokal husmand og en lokal fæstebonde tiltales begge for at have forvoldt dette dødsfald. En lurende magtkamp mellem gammeladelens og enevoldskongens retsvæsen bryder ud i en åben strid mellem godsejer og herredsfoged om, hvem der skal påtage sig ansvaret for, at retfærdigheden sker fyldest. Sagen får en udløber otte år senere,  hvor samme godsejer forgriber sig på husmanden og dennes familie i sin iver efter at håndhæve retten på de gamle adelige præmisser. Det er blevet til en fortælling både om vores moderne retsopfattelses tilblivelse og om magtudøvelse og marginalisering af befolkningsgrupper."

Jeg er jo ikke helt ung længere. Men i det omfang, jeg har krudt til det, vil jeg lave bogreception inden så længe i den stiftelse i København, hvor jeg bor nu, og lidt længere hen på foråret rejse op og lave lidt lokal reklame og et salgsfremstød i min barndoms land omkring Flyndersøen. Jeg håber også at have energi nok til at komme ud og fortælle om bogen, hvis nogen skulle kalde. Men alle de ting vil jeg vende tilbage om her på min hjemmeside og på facebook.
Bogen er på ca. 240 sider og vil komme til at koste 250 kr. Den er tilgængelig gennem internetsboghandelen fra omkring 20. februar, eller gennem forlaget Ådalen.
Tak for opmuntring, konstruktiv kritik og digital assistance til alle, der har givet mig det i forbindelse med bogen, til forlaget Ådalen for at påtage sig udgivelsen, og til Velux-fonden, der har bevilget 10.000 kr til projektet. Jeg har leet og grædt med romanens personer og er lykkelig over at kunne slippe dem løs til et videre liv i forhåbentlig ikke altfor få læseres hoveder.